понедельник, 9 января 2017 г.

Історія народної вишиванки на Україні

           

        Історія народної вишивки на Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Дані археологічних розкопок та свідчення мандрівників і літописців доводять, що вишивання як вид мистецтва на Україні існує з незапам'ятних часів. Вишивкою, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, які датуються VI ст., при дослідженні показали ідентичність не лише одягу, а й вишивки українського народного костюма XVIII--XIX ст. Арабський мандрівник X ст. н. є. у своїх розповідях про русів зазначає, що вони носили вишитий одяг. На жаль, пам'ятки української вишивки збереглись лише за останні кілька століть, але й цього достатньо, щоб виявити, що елементи символіки орнаментів української вишивки співпадають з орнаментами, які прикрашали посуд давніх мешканців території України доби неоліту, трипільської культури. 
        Вишивка -це поширений вид декоротивно-прикладного мистецтва, в якому узор та зображення виконуються ручним або машинним способом на різних тканинах , шкірі та інших матеріалах лляними, шовковими, вовняними нитками, а також бісером, перлами, коштовним камінням.
        Цей вид мистецтва виник давно -корені його сягають у глибину віків.
        Зразки найдавнішої вишивки в музеях Європи відносять до V ст. н. е., а пам' ятки української вишивки збериглися лише за кілька останніх століть
( у музеях найбільше вишивок XIX ст. ) .
        Орнаментальні мотиви українських вишивок сягають своїм корінням у місцеву флору і фауну ,в історичну традицію.
   
 За мотивами орнаменти вишивок поділяють на три групи : 
- геометричні ( абстрактні ) ,
- рослинні ,
- зооморфні ( тваринні ) .

     Геометричні - дуже прості : кружалбця, трикутники, ромби, кривульки, лінії, хрести ( прості й подвійні ).
Так , в арнаменті подільських вишивок трапляється мотив кривульки , або безконечника , який відомий ще з часів трипільської культури , тобто значно раніше , ніж славнозвісний гредський меондр. Зигзаподібний меондровий орнамент зустрічаеться у вишивках зіхідних районів Поділля ,
а також в інших районах України.

      В основі рослинного орнаменту лежить прагнення перенести у вишивку красу природи .
      В українській вишивці часто використовують такі мотиви , як " виноград ", " хміль ", " дубове листя ", " барвінок " .
    У вишивках зооморфних ( тваринних ) орнаментів зображуютьсякінь, заєць, риба, жаба; з птахів - півень, сова, голуб, зозуля; з комах - муха, метелик, павук, летючі жуки.



Комментариев нет:

Отправить комментарий