среда, 26 апреля 2017 г.

Бесіди про гігіену.

 


«Як Сашко вчив мити руки дівчинку Марійку»


Якось у дитячому садочку він побачив, як Марійка мила руки: вона не розстібнула ґудзики на манжетах своєї кофтинки, відкрила кран до кінця й стала абияк намилювати руки. А Сашко їй пояснив: спочатку потрібно розстібнути ґудзички, акуратно засукати рукави вище ліктів, злегка відкрити кран, а вже потім мити руки. Але мити їх слід по-особливому, так, щоб вони ковзали одна об одну, ніби санчата на сніговій гірці (то права з'їжджає з лівої, то ліва з'їжджає з правої). А потім треба притулити долоньку до долоньки, потерти, сполоснути, обтрусити й витерти рушником. Розправлений рушник слід тримати в одній руці й витирати другу, кожен пальчик окремо. Усі десять пальчиків.
(Діти імітують усі рухи.)

 «Чарівна щіточка»


Одного разу в Сашкового друга Миколки заболів зуб. Сашко сказав: «А в мене зуби ніколи не болять. У мене є чарівна щіточка. Моя мама розповіла мені її історію.
Щіточку ще дуже давно придумала первісна людина. Вона зробила її зі звичайної палички, але з розпушеним кінцем.
У наш час, приміром, в Індії на базарах продають такі щітки з гілок особливого дерева.
І тільки перегодом люди винайшли різні гарні щіточки.
Є спеціальні правила, за якими потрібно чистити зуби. Починати слід з кутніх зубів. Спочатку почистити їх зсередини, а потім ззовні — щіточкою вгору-вниз, вгору-вниз. Так чистять стіночки чубів. А верхівки чистять колами або петельками. Верхні зуби потрібно чистити знизу вгору, нижні — згори вниз. А після цього слід подбати й про саму щіточку — помити й поставити її в спеціальну підставочку. Нехай, мов той санітар на посту, чекає на свого господаря».
(Діти імітують усі рухи.)

Розучування уривка з вірша М. Крайнюка «Посмішка»
Щітка вліво, щітка вправо, Щітка вліво, щітка вправо,
Щітка вгору, щітка вниз, — Щітка вгору, щітка вниз, —
Робимо важливі вправи: Робимо важливі вправи:
Любий друже, посміхнись! Любий друже, посміхнись!
Посмішка людину красить! З щіткою хто міцно дружить —
Посмішка приносить успіх! Має посмішку ясну.
З посмішкою завжди краще! А також — важливо дуже —
Тож продовжуємо рухи. Не болітиме в них зуб.

«Як поводитися за столом»



Сашко хоче з вами пограти. Коли пролунає фраза, що засвідчує правильну, хорошу поведінку за столом, — гукаємо разом «Так!», якщо ні — «Ні!».
Ширше розставляй лікті. Їж не поспішаючи й безшумно, щоб зайняти більше місця за столом. не стукай приборами. Поклади руки на коліна. Тихо й чемно попроси сусідів не зачіпай сусідів по столу. Не чекай, а вимагай, щоб негайно подали страву, яку ти вибрав. Бий ложкою по дну тарілки. Штрикай котлету виделкою. Стеж за чистотою своїх рук, вчасно витирай їх скатертиною, а можна й сукнею, краще — чужою. Набирай до рота якомога більше їжі. Голосніше плямкай і прицмокуй. Сильніше дмухай на ложку із супом, щоб швидше вихолоняв. Швидше наповни тарілку до країв найсмачнішим. І не хвилюйся, що навколо усе пер

Комментариев нет:

Отправить комментарий