воскресенье, 25 марта 2018 г.

Виховання дітей починається у сім'ї.

    



         Головний сенс і мета сімейного життя — виховання дітей. Головна школа виховання дітей — це взаємини чоловіка і дружини, батька і матері. Сухомлинський В. А.
     
       Починається виховання дітей у сім'ї. І від нього залежить те, як дитина надалі буде вести себе у дитячому садку, і в школі. Виховання дитини починається з самого його народження. В першу чергу батькам слід звернути увагу на свої відносини один з одним. Якщо між мамою і татом не виникає конфлікт, то дитина росте більш спокійним і врівноваженим. Також велике значення має вибір методики виховання. Дуже важливо, щоб спосіб виховання мами збігався або хоча б не суперечив татовій методикою. Якщо у батьків різні підходи до виховання, то дитина не знає що йому робити і як реагувати, і кого слухати. В результаті у нього може розвинутися лукавство, і з'явиться нервові зриви, і роздратування. Тому батькам в першу чергу необхідно домовитися один з одним, як саме вони будуть виховувати малюка. Можна навіть розглянути різні можливі ситуації, і придумати як вони будуть надходити.

Дуже часто батьки вибирають методику виховання, 

в залежності від своєї системи цінностей, а також 

соціальної та педагогічної культури. Найважливішим 

аспектом у вихованні в сім'ї, є створення приємної і 

комфортної атмосфери для малюка. Фахівці 

рекомендують не висловлювати ніяких негативних 

емоцій у присутності дитини. Також батькам слід 

визначитися, що вони хочуть в першу чергу 

розвинути 

в дитині слухняність і покірність або самостійне 

мислення і прояв ініціативи.


Є кілька методик виховання дітей в сім'ї:
1. Виховання через пояснення, навіювання, поради та особистий приклад. Такі методи переконання більш ефективні після 5-7 років.
2. Заохочення будь-яких позитивних вчинків через похвалу, подарунки.
3. Покарання через позбавлення дитини, будь-яких задоволень. Тілесні покарання або оголошення бойкоту. Ці методи загрожують цілим рядом негативних наслідків для психіки дитини, які в подальшому можуть зіпсувати йому все життя.
Проблеми виховання дітей в сім'ї:
1. Дуже часто, особливо в багатих сім'ях матеріальні цінності ставляться вище духовних. У результаті дитина може вирости черствим і прагматичною людиною, для якого особисті цілі вище інших людей.
2. Наявність психологічних проблем у батьків, а також їх бездуховність, зводить нанівець будь-які спроби виховання малюка. 
3. Коли батьки вдаються до таких крайнощів, як авторитаризм, деспотизм, гіперопіка або безкарність, то не до чого хорошого це не призведе.
4. Напружена атмосфера в сім'ї
5. Постійні фізичні покарання і психологічний тиск травмує дитину.
Від того, який метод виховання виберуть батьки залежить те, якою людиною від стане в майбутньому. Коли дитина стає підлітком, то батьки дуже часто намагаються виховувати і вчити як правильно чинити. Але то буде дитина слухати своїх батьків у 15 років залежить від того, яке виховання в сім'ї він отримав в більш ранньому віці. Частіше грайте з дітьми. Захоплюйтеся тими речами, якими захоплюються ваші діти. Якщо дитина захотів ходити на танці, ви теж запишіться на танці, якщо на плавання, то теж почніть відвідувати басейн. В результаті ви станете кращими друзями у яких буде велика кількість спільних інтересів. Але ні в якому разі не нав'язуйте дитині, що вам подобається. Нехай він сам вибирає, і тим самим навчається прислухатися до свого серця. Якщо ви будете завжди друзями з вашою дитиною, то він сам буде приходити до вас за порадою. Пам'ятайте, зіпсувати відношення з дитиною набагато простіше, ніж потім їх підняти на колишній рівень. Найкраще виховання це те, яке засноване на любові і спрямоване на розвиток дитини.





Комментариев нет:

Отправить комментарий